
Van Agt biografie. Tour de force
Johan van Merriënboer e.a.
Je was voor hem of tegen hem. Politicus Dries van Agt liet niemand onverschillig.
Je was voor hem of je was tegen hem. Je verafschuwde hem of bewonderde hem. Maar onverschillig liet hij je nooit. Dries van Agt, een exotisch verschijnsel in de Nederlandse politiek.
Dries van Agt werd in 1976 de eerste lijsttrekker van het CDA, boorde ‘ome Joop’ den Uyl (PvdA) een tweede kabinet door de neus en was daarna zelf vijf jaar lang minister-president. Onder het motto: ‘Ik sta rechtop en salueer alleen naar mijn eigen kiezers. Ik buig niet naar links en ik buig niet naar rechts.’
Van Agt bracht zijn jeugd door onder de katholieke zon in Brabant en Nijmegen. In de Kamer was hij kop van Jut in de spectaculaire debatten over de drie van Breda, Bloemenhove, Pieter Menten en de kruisraketten. Eerst als minister van Justitie, daarna als minister-president. Hoe harder de kritiek, des te meer stemmen hij kreeg.
Publiek en pers smulden van Den Uyl, Wiegel én Van Agt. De politiek leefde! Dit was de tijd van polarisatie en de maakbare samenleving. Politieke crises waren aan de orde van de dag: de Lockheedaffaire, Molukse gijzelingen, de val van Aantjes, rellen bij de troonswisseling in 1980. En altijd weer stond de onnavolgbare Van Agt in het oog van de politieke orkaan. Op de hielen gezeten door ‘koene keeper’ Ruud Lubbers.
Deze biografie is gebaseerd op openhartige gesprekken en niet eerder geraadpleegde documenten, in het bijzonder particuliere archivalia van mr.A.A.M.van Agt en ministerraadsstukken.
Bron: Boom